Egyik legkedvesebb keresztlányom, Eszter kérésére kerülnek fel a cukormentes lekvárok egymás után - most van szezonjuk. Ebben a melegben sokáig sajnos úgysem tart a szezon.
Kedves Barátaink - Etus és István - meglepett bennünket: kaptunk egy kosár meggyet. Köszönjük!
Még "melegében" elcsemegéztünk egy adagot - Ba-tu is segítségünkre volt ebben; a maradék egyik részéből hozzáadott cukor nélkül készült darabos lekvár.
A meggyszemeket leszáraztam, megmostam és kimagoztam.
Esdekelve kérték a meggyszemek, hogy a lekvárfőző fazékba ugorhassanak. Rajtam nem múlik, hajrá!
Lassú tűzön, gyakran kevergetve addig főztem, míg a levet teljesen elfőztem. Pektinnel meghintettem a lekvár tetejét, elkevertem, majd csírátlanított üvegekbe töltöttem. Fejtetőre állítottam a forró lekvárral teli üvegeket néhány percre, majd dunsztolódni küldtem őket.
Másnap reggel tartottuk a kóstolót, erős meggyíz - csodás állag, de káros cukor nélkül.
Ági,akkor ezt édesebb meggyből készítetted?Vagy a cukor nélküli fanyar íz dominál?
VálaszTörlésEz egy édesebb fajta volt, de vehemencia függvénye :)
Törlés