2014-06-16

Cukormentes cseresznyelekvár

Itt a nyár, a gyümölcsfák elkezdték ontani a frissességet, egészséget, finomságot.
Ha azt halljuk, hogy "lekvár"; legtöbbször egy cukros finomság íze dereng fel.
Nos, lehet máshogy is; hagyjuk, hogy a gyümölcs íze domináljon. Ne rejtsük el a harsogó piros ízt a cukor nem épp egészséges fátyla mögé.

Nagy, vastag húsú cseresznye (germersdorfi) a kedvencem; gyermekkorom óta ez a fajta van a kertben.



Megszedtem egy kosárkával, leszáraztam és megmostam. Egyesével - gép nélkül - kimagoztam, mert minden egyes szem külön figyelmet igényel; a nemkívánatos lakóknak kívül tágasabb.

A cseresznyéket lekvárfőző fazekamban lassan főzni kezdtem. Mivel a cseresznyében nagyon sok a víz, jó ideig tartott, míg a lekvár sűrűsödni kezdett.

Az üvegek és tetők sterilizálására a lekvár kevergetése közben jut bőven idő.

Amikor már a szemek teljesen összeestek, lé már csak minimális volt, szokásos szerepét játszotta a botmixer.
A lekvár szép sima lett - ekkor már csak néhány percre tettem vissza a tűzre.



A hozzáadott cukrot nem tartalmazó cseresznyelekvárt az üvegekbe mertem, tótágas, dunszt, kész.
Kóstolónak csak néhány kanálnyi maradt; ez a finom, egészséges lekvár megérdemli a különleges kínálót is.

6 megjegyzés:

  1. Éjjel én befőttnek tettem el a cseresznyét, reméltem,hogy marad lekvárnak is.:) Talán kerül még a házhoz lekvárnak való cseresznye is.:) Nagyon guszta a tied!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm - éjjel kellemesebb az idő, épp elegendő meleget ad a tűzhely. Egészben vagy magozva tetted el a cseresznyét?

      Törlés
  2. Hogy én mekkorákat nyeltem olvasás közben.... ügyes vagy! :)))

    VálaszTörlés
  3. Már vártalak:-)
    Izgalmas ez a cukor nélküli cseresznye-álom:-)
    A Germesdorfi a gyerekkoromat idézi,a nagyapám kertjében olyan volt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm - kutyaügyileg volt a pauza ...
      Alapból olyan finom édes ez a fajta cseresznye, hogy nem igényli a cukrot :)

      Törlés