Ez a kencék alapja, mégis mindenki máshogy készíti.
Lehet csak juhtúróból; juhtúró és tehéntúró keverékéből vagy csak tehéntúróból kavarni. Adhatunk hozzá vajat; margarint vagy tejfelt.
A standard változat nálunk pirospaprikás, de készítettem már nélküle is - teljesen más ízélmény ad.
Nálunk juhtúróból készül, de sajnos egyáltalán nem mindegy, hol veszi az ember: érezhetően és megkülönböztethetően más ízt és állagot kapunk. A nekünk tetsző íz eléréséhez szükséges juhtúró megtalálása hosszú folyamat, de megéri a befektetett "fáradtság".
A juhtúrót fele mennyiségű vajjal; közepes fej, apróra vágott hagymával (optimális esetben azaz tavasztól őszig snidlinggel); mustárral, pirospaprikával és egész köménymaggal keverem habosra.
Egy éjszakát hűtőben hagyom összeérni az ízeket.
Tálalás előtt szobahőmérsékleten érleljük még és pirítóssal tálaljuk.
Nálunk soha nem tud elegendő mennyiség készülni ...
Imádom! A ti variációtok is biztosan nagyon ízlene! :) A juhtúrót még körözöttnek nem ettem, de isteni lehet. Nekem is el kéne indítanom egy expedíciót. :D
VálaszTörlés:) egy próbát biztosan megér!
TörlésJuhtúró nélkül nincs körözött......viszont én mustárt nem teszek bele.És nem kenem kenyérre, hanem . egy harapás kenyér egy kanál körözött:-) Igen, ahány ház annyi szokás;-)
VálaszTörlés:) Nálunk Z a körözött-Matyi :)
Törlés