Beszélgetés fonetikus leírása tegnap estéről:
"-Mit csinálsz a zöldbabból?
- Kist.
- Mit?
- Kist. Zöldbabos kist. Egy kis pitét."
Szóval a kis, ami quiche, pite magyar névre hallgat.
Gyorsan elkészül, tengernyi variációban készíthető.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. Összegyúrtam 30 dkg finomlisztet 10 dkg vajjal, 1 dl vízzel és egy mokkáskanál sóval, majd belenyomkodtam egy kapcsos tortaformába úgy, hogy pereme is legyen (lusta voltam elővenni a gyúródeszkát és nyújtófát).
A tészta alját és oldalát villával megszurkáltam és betettem a sütőbe addig, amíg a tölteléket előkészítettem, kb 8-10 percre.
Ez arra épp elegendő idő, hogy félig megsüljön a tészta, a tölteléktől ne ázzon el.
Felszeleteltem egy jókora fej vöröshagymát, a megtisztított zöldbabot egyben hagytam.
Összekevertem három egész tojást egy kis doboznyi tejszínnel, sóval és frissen őrölt feketeborssal.
A félig megsült tésztára terítettem a hagymaszeleteket és a zöldbabot.
Négy tojást ráütöttem és megszórtam sajttal (most szeletelt sajtot tépkedtem rá).
Visszatettem a sütőbe és barnulásig sütöttem.
Alapesetben már fogyasztható is, de nekem most este 10-re készült el ..., így a hűtőben töltötte az éjszakát.
Másnap reggel felszeleteltem,
és ebédcsomagokat készítettem rukkolával és fekete olajbogyóval.
Most nézem, egy kis piros szín még elfért volna rajta; majd holnap. Két napig úgyis ezt fogom enni ...
Büféasztalra vendéglátáskor ideális.
Kedvenc Párizsomban még a repülőtéren is 5-6 fajtából lehet válogatni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése