Múltkorában Gyomro-Sokk Kata FB oldalán szembe jött velem egy rég készített finomság: a cipóban sült csülök.
Évekkel ezelőtt bevált bulikaja volt - előre el lehetett készíteni és a dicséreteket nem győzte az ember bezsebelni.
A füstölt egész sertés hátsócsülköt sós, egész fekete borssal és babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem; kicsontoztam; kihűtöttem majd nagyobbacska kockákra vágtam.
A tésztához egy dl vízben feloldottam egy kávéskanál cukrot, belemorzsoltam 2 dkg friss élesztőt - felfuttattam.
40 dkg liszthez hozzáadtam 2 egész tojást, 15 dkg lágy vajat, 1 teáskanál sót és a felfutott élesztőt. Összedolgoztam - kidagasztottam - kelesztettem.
1 közepes fej fokhagymát megtisztítottam, 1 teáskanál sóval pépesítettem.
A megkelt tésztát 6 részre osztottam. Mindegyik darabot kinyújtottam úgy, hogy a széleken vékonyabb legyen a tészta, majd közepét megkentem a fokhagyma hatodával.
A közepére halmoztam a csülökdarabok hatodát.
A tésztát oldalról és alulról/felülről is behajtottam,
majd a hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
Letakarva ismét kelesztettem, míg a sütőt közepes hőfokra előmelegítettem.
Egy felvert tojással lekentem a cipócskákat, majd
aranybarnára sütöttem.
Mustárral, tormával, hagymás uborkasalátával és céklasalátával kínáltam.
Melegen - hidegen; vendégvárónak - szendvicsnek kiváló és különleges.
Ez a tészta nem annyira kenyér, inkább kalácsszerű. Hamarosan megmutatom az általam korábban használt tészta receptjét is.
Apósom szülinapi buliján ettem ilyet tavaly, csak azok nagyobbak voltak. Guszta a tied, szívesen falatoznám így uzsonna tájékán (is). :)
VálaszTörlésRégebben én is az egész csontozott csülköt "szuszakoltam be" a cipóba; most egyszemélyes adagok készültek - úgyhogy egyik a Tiéd :)
TörlésÓóóóó, elállt a szavam, olyan jól néznek ki! Ja,és csorog a nyálam is :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Marka - válassz:)
TörlésEz igen! Egy könnyű leves után zseniális főfogás.
VálaszTörlésAz idén beterveztem, hogy kenyértésztában kipróbálom én is, na majd meglátjuk:-)
Köszönöm - nem fogjátok megbánni!
TörlésAztamindenit!
VálaszTörlésGyönyörű kalóriabomba!
Köszönöm a receptet!!
Köszönöm - remélem ízlik Nektek is! Így télre kell egy kis kalória :)
Törlés