2014-01-31

Spenótos pite

Hétvégén Jamie fetás-spenótos pitét készített rétestésztába töltve - félig a tűzhelyen, félig a sütőben sütve. Persze nem a mi konyhánkban készítette ezt a finomságot, de ötletnek jó volt. Én így készítettem.



A tésztához a jól bevált juhtúrós pogácsa tésztát használtam: összegyúrtam 10 dkg juhtúrót 10 dkg zsírral és 10 dkg sima liszttel. A hűtőben pihentettem.

Fél kg friss (még a hó előtt megmentett) spenótot megmostam, leszárítottam; majd kevés zsíron, kis sóval megpároltam.


Fél kg ricottát összekevertem két egész tojással, kis tejföllel, sóval, borssal és a megpárolt spenóttal.


A tésztát 1/3 - 2/3 arányban kinyújtottam. A nagyobb tésztalappal kibéleltem egy sütőpapírral kibélelt tepsit úgy, hogy az oldalán is legyen tészta.
Beleöntöttem a spenótos tölteléket.


A kisebb (kicsit szakadt) tésztalapot a tetejére fektettem, megszurkáltam és előmelegített sütőbe toltam.


Közepes tűzön barnulásig sütöttem.


A tepsiből kivéve langyosra hűtöttem. Tálalásnál kockákra vágtam és savanyúsággal tálaltam.



Hidegen is finom volt. Legközelebb azért Jamie verzióját is kipróbálom.

6 megjegyzés:

  1. Igen,igen...ezt itt egy szószos hús mellé simán el tudom képzelni köretnek is,tudod úgy mint egy " sós muffint!
    Mutatós finomság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Emőke:) nagyon jó ötletet adtál!!!!

      Törlés
  2. Istenien néz ki, nekem ez így magában jöhetne, imádom a spenótot:)

    VálaszTörlés
  3. Ez igazán mennyei! Én inkább Téged választanálak, hogy készítsd el a konyhámban, nem Jamie-t! ;-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D köszönöm - azért szerintem főzhetne nekünk egy menüt Jamie :)

      Törlés