Miss Veg mai alkotása: Cékla saláta
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. (Forrás: hazipatika.com)
100g nyers cékla energiatartalma 30 kcal; szénhidráttartalma
6 g.
Ezt a receptet még hajdanában Nádja, orosz születésű
munkatársnőmtől kaptam.
Lereszelünk két kisebb fej meghámozott, nyers céklát. Összekeverjük 10 szem darált dióval, 2-3
gerezd zúzott fokhagymával és 2-3 evőkanál majonézzel. Só, bors. Ennyi. Én most a majonéz helyett egy bő kanál tejfölt és egy kis pohár joghurtot használtam.
Őszintén, kinek nincs erre ideje? Ki ne szeretné
rózsaszínben látni a világot? És a tenyerét?
Ne feledjük, a cékla erősen fest. Ma is és holnap is.
Úristen, de gyönyörű az utolsó kép!!! SZinte érzem is az ízét! És mivel mindenem megvan hozzá, holnapra el is készítem!!! ZSeniális!!!
VálaszTörlésKöszönöm, Marka! Nálunk a női szakasznak jött be nagyon; Z nem rajongott érte - talán a színe miatt :)
Törlés