2013-02-21

Carne-Veg sorozat: Májpástétom

Mr Carne ma a májat választotta. Csirkemájat.

A felülete mindig nedvesnek látszó kell, hogy legyen. Figyelni kell továbbá, hogy zöld epefolt ne legyen rajta, mert ha van, akkor keserű lehet. A májlebenyek találkozásánál általában ott szokott lenni egy nagy artéria. Ezt érdemes kivágni belőle. A máj rengeteg vasat és ásványi anyagot hordoz. Viszont rengeteg koleszterin is van benne. Ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. (Forrás: magyarsertes.hu)




Ismét kence, ismét tartósítószer- és adalékanyag mentesen; házilag készítve.

Keményre főztem 2 db tojást; 3 evőkanál zsíron megfonnyasztottam egy fej felszeletelt vöröshagymát.

Amikor már szép szalmasárga színt öltött a hagyma, rádobtam 4 érett, nagyobbacska csirkemájat, melyeket előzőleg megtisztítottam az erektől.


A májakat nem kopogósra sütöttem csak addig, míg hústűvel megszúrva már színtelen levet engedett.

Deszkán késsel apró darabokra (rusztikusra? nem tudom ezt a szót magamévá tenni, bocs) vágtam.


A főtt tojásokat is apróra vágtam és összekevertem a májjal, a zsíros hagymával, sóval és frissen őrölt feketeborssal.
Tálkákban a hűtőben csücsültek másnap reggelig.


Két felfújtas tál lett tele, ezt az adagot ketten háromszorra ettük meg és nagyon "kellmég" íze volt.

Aprítógéppel krémesre is keverhető a massza (már megint itt kódorog ez a brazil), de most ez a verzió győzött.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a képeid, én imádom a májat, de ennyi mindent nem tudtam róla. Képzeld, a múltkor kaptam ajándékba őzmájat, valami isteni volt.... Csak ilyenkor mindig eszembe jut Bambi is...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm - az finom lehetett; a "vadságokat" mi is szeretjük. A lelkiismeretfurdaláshoz: a Bambi őzike; a máj pedig őzmáj. A tapsifüles nyuszi; a tányéron nyúl. Van a malacka és a sertés; a boci és a marha. Valahogy így gondolom én - strucc - fej a homokba

      Törlés
  2. Ahogyan olvaslak, elég gyakran készítesz "felvágott helyett" dolgokat, és olyan isteniek, ahogyan leírod. Nekem, meg már szinte lelkiismeret furdalásom van, mikor szalámiféléket, májkrémet vásárolok a gyerekem reggelijéhez, kitudja mi van bennük valóban, tán lóhús is...
    a sok E meg minden mellett. :( Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter - ne már; mi is eszünk szalámit,bolti májkrémet - nem lehet folyamatosan kikerülni sajnos. A lóhúshoz pedig annyi, hogy régen - úgy 30-35 éve rendszeresen ettünk lópárizsit - nagyon finom volt. A ló nagyon tiszta állat. Mint teller-cake Zsuzsának is írtam, a paci - ló nem ugyanaz ...

      Törlés
  3. Nagyon szuper ez a májpástétom recept! Kiscsaládommal nagyon kedveljük, itt az ideje a házi verziónak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) a házit a saját szád-íze (milyen furán néz ki leírva) szerint alakíthatod :)

      Törlés
  4. Nekem nagymamám szokott házi májpástétomot készíteni, az nem ilyen darabos, hanem le van őrölve, meg szerintem nincs benne tojás, ellenben vaj igen, és az adagot, amit meg akarunk épp enni, azt kikeverjük még több vajjal és kevés mustárral, valami isteni, képes vagyok egy hétig csak ezt enni reggelire-vacsorára. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm, Zsófi - gratula a Nagymamának - jól hangzik a Ti verziótok is! Nálunk a férjem jobban szereti, ha darabos, ezért készítem így!

      Törlés
  5. Próbáld meg egyszer elkaparni a májat nyersen és úgy tedd a zsírba. Akkor lesznek benne darabok is és simább is lesz, de nem pépes.
    Ha nem akarom mosogatni a robotgépet, akkor szoktam elkaparni a májat.
    A májas-zsíros kenőkét is így csinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet, Daisy - kipróbálom legközelebb!

      Törlés