Tagja vagyok a facén több csoportnak. A "Befőzünk" - melyhez először csatlakoztam - csoport tagjai azt vállalták, hogy minden hónapban befőznek valamit.
E havi befőzésem Anyósom receptfüzetéből készült: Gomba.
A próba-adag negyed kg csiperke gomba volt.
Megmostam és megtisztítottam, majd szeletekre vágtam a gombafejeket.
Közben vizet forraltam (fél liter), melyben feloldottam 3 kávéskanál sót. A vizet kihűtöttem.
A gombaszeletekkel megtöltöttem egy csinos (pretty / jolie) üveget.
Az eredeti recept szerint a vízben fel kellett volna oldani egy csipet szalicilt, majd celofánnal lekötni. Saját fejem után menve a tartósítószer kimaradt, viszont csírátlanított üvegbe töltöttem a gombát és csírátlanított csavaros lapkát tettem rá.
A lezárt üveget vízzel megtöltött fazékba helyeztem úgy, hogy a víz az üveg háromnegyedéig ért. Forralni kezdtem a fazékban lévő vizet.
Addig kell forralni, míg az üvegben lévő víz is forrdogálni kezd.
Ekkor a tüzet elzárjuk és az üveget a vízben hagyjuk kihűlni.
A képen látható, hogy a gomba szépen megfőtt - felvette a "samu nadrágja" fazont. Elkészült a házi gombakonzerv.
A recept füzet szerint vargányából is elkészíthető.
Ez óriási ötlet! Végre nem a bolti konzerv-ízt fogom érezni! Köszönöm a tippet! :-)
VálaszTörlés:) Anyósom receptfüzete még rejt titkokat
TörlésDe jó ötlet! Mire (is) jó egy anyós :D?!
VálaszTörlés:) sajnos már csak a receptfüzete adja az ötleteket ...
TörlésNagyon tetszik, hogy végre adalékanyag nélkül lehet elkészíteni ezt is. Köszönöm szépen a tippet, biztos, hogy ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésKedves Judit, köszönöm szépen - örülök, hogy elnyerte a tetszésed!
Törlés