2013-02-27

Tarhonya

Tarhonyát még soha nem készítettem otthon, pedig nem nagy ügy. Ez is csak olyan, mint bármi más: el kell kezdeni és folytatni, míg a végére nem jutunk.

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 egész tojás, 1,5 dl víz, 2 evőkanál só.
Én a mennyiségeket most negyedeltem.


A hozzávalókat összegyúrtam, egy időre pihenni küldtem.


Egy nagy tálcát beliszteztem és a tésztából darabokat tépve a legnagyobb reszelőn elkezdtem reszelni. A lereszelt tésztákat sűrűn összeforgattam a liszttel.


Elkészítés:

Egy lábosban zsírt hevítek, rádobok egy bögrényi (itt most mindegy, hogy a bögre pöttyös vagy zsiráfos) tarhonyát és jól megpirítom.



Amikor már szép piros jó sok tarhonya szem, akkor kétszeres mennyiségű vízzel vagy inkább zöldséglével, húslevessel felöntöm, hozzáadok egy fej megtisztított vöröshagymát, sózom és puhára főzöm. Tálalható - jó étvágyat!




6 megjegyzés:

  1. Imádom a tarhonyát. Amikor kislány voltam, mindig segítettem nagyikámnak tarhonyát készíteni, de én még sosem álltam neki! Talán majd most! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az úttörőgombóc helyett azért a házi tarhonya jobb :) bár egyes helyeken - az irodalom szerint - az a legszebb tarhonya, amelyik nagyon szép gömbölyű. Én az ilyen reszeltet szeretem inkább.

      Törlés
    2. Nagyikám is reszelte, számomra ez az igazi!

      Törlés
  2. Egy pillanatra azt hittem, hogy golyókat készítettél belőle.
    Ehhez hasonlót nálunk reszelt tésztaként készítettek, de az talán finomabbra volt reszelve.
    Egyébként én is a házi tarhonyaként árult boltit szeretem jobban, de az úttörőgombóc meg nosztalgia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Golyókészítő szerkezetem sajnos nincs, pedig létezik

      Törlés