2013-02-28

Carne-Veg sorozat: csicsóka

Miss Veg bemutatja a csicsókát, a főzéshez ismét Mr Carne segít: Csülök pékné módra azaz Muskátli Büfé módra.



Régen ismert, de házikertben kevésbé termesztett növényünk. Szembetűnő rendkívül magasra (2,5-3 m) nyúló, vékony, kisleveles szára és késő ősszel, a fagyok előtt nyíló kicsiny, sárga fészkes virágzata. Földi fészkében láthatatlanul ülnek értékes gumótermései. Ideális díszítő és hasznos kiskerti növény.
Észak-Amerika keleti tájairól származik, Európában Amerika felfedezése után terjedt el. Legnagyobb területen Franciaországban termesztik. Hazánkban a XVII. század közepe óta ismert. Jelentős szerephez csupán a világháborúk éhínsége idején jutott, amikor csaknem egyedüli élelemforrássá vált. A háborúk után visszaszorult termesztése, csupán kisgazdaságokban foglalkoztak vele. A mellőzés oka minden bizonnyal az, hogy termesztése nem volt teljesen gépesíthető, különösen a kiszedés jelentett gondot.
Azonos területen háromszor annyi hasznos zöldtömeggel és közel ötszörös mennyiségű fehérje hozammal számolhatunk, mint a burgonya esetében. Fruktóz tartalmánál fogva szirup készítésére használják, mert a fruktóz édesítő hatása a szacharózénak másfélszerese, azonos édesítő hatás 25%-kal kevesebb energia bevitelével érhető el, ami diétás felhasználását indokolja.



Nyersen kiváló csemege, gyermekek, idősebbek kedvence. Főzeléknek, sütve, főzve is ízletes. Nagy inulintartalma következtében cukorbetegeknek ajánlott. Diétára is alkalmas, sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. 
Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet öngyógyító tevékenységének maximális teljesítését elérni. Folyékony rost, melyet számos növény fruktooligoszacharid része tartalmaz: gazdag inulin forrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endivia, és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin összetett szénhidrát vegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű.
Egyesek szerint az inulin támogatja a lép a máj és a hasnyálmirigy munkáját. Mégpedig amikor ok nélkül fáradtságot érzünk, pl. leesik a vércukorszintünk, a csicsóka fogyasztása elősegíti a vércukorszint helyreállítását, és szervezetünkben elmúlik a fáradtság érzete.
Egy másik hatás is érződni fog, ha lassan rágcsáljuk pl. nyersen ezt a gumót. A szervezetünkben lévő ízlelő bolyhoknak van idejük érintkezésbe lépni az agyközponttal és jelezni a kellemes hatást. Ennek következtében nem kívánunk cukrot, csokoládét nassolni, nem fogunk elhízni.
Magas K-tartalmát az ásványianyag kb. 80%-át teszi ki, ami a vérnyomás karbantartását segíti. Káros elemek (Ba, As, Hg) a levelekben nem fordulnak elő. (forrás:terebess.hu)

Egy kisebb csontozott sertéscsülköt bedörzsöltem só, őrölt feketebors és fél fej zúzott fokhagyma keverékével - az éjszakát a hűtőben töltötte.




Másnap sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a feldarabolt csülköt és kevés vizet aláöntve, lefedve, majd' két óráig pároltam időnként megforgatva.

Közben a csicsókát meghámoztam, feldaraboltam, besóztam. 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítottam és nagyobb darabokra felvágtam.



A megpuhult csülökdarabokat összekevertem a csicsókával és a hagymával, majd visszatoltam a sütőbe immár fedés nélkül.



Jó fél óra sütés-pirítás után saját csalamádéval kínáltam.



A csicsóka íze a burgonyánál édeskésebb; mi nyersen is megkóstoltuk - finom!

4 megjegyzés:

  1. Imádom a csicsókát! Ez az étel pedig annyira, de annyira csábító! Nagyon gusztára sikerült!

    VálaszTörlés
  2. Én még soha nem ettem csicsókát! Sőt! A képre nézve először azt hittem, nagyra nőtt gyömbér! Mindenesetre megkóstolnám, mert a csülök Pékné (illetve Muskátli) módra nagyon csábítóan néz ki...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) mi is néhány hete kóstoltuk először - nyersen is nagyon jó

      Törlés