2013-02-12

Pizza

Ha azt mondom: Hugh; kire gondol(sz)?
- Hugh Laurie alias Dr House? 
- Hugh Jackman alias X-man?
- Hugh Grant alias Daniel Cleaver?
- Hugh Fearnley-Whittingstall alias River Cottage?

Nos, ez attól függ, milyen szempontból "vizsgáljuk" Hugh-t. A cím alapján választásom most a 4. számú delikvensre esett.

A következő vacsora alapját Hugh Fearnley-Whittingstall receptje inspirálta.

Tészta hozzávalói: 250g finomliszt (BL55), 250g kenyérliszt (BL80), 1 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 evőkanál olívaolaj + a tál kikenéséhez, 325 ml langyos víz. (forrás: Hugh Fearnley-Whittingstall)

A hozzávalókat összekeverjük, majd kb 10 percig gyúrjuk. Eleinte ragadós, majd a befektetett munkával egyenesen arányosan egyre jobb állagú lesz. Cipót formálunk.
Egy nagyobb tálat kikenünk olajjal, a cipót beleforgatjuk úgy, hogy az olaj mindenhol filmet képezzen rajta.



Tiszta konyharuhával letakarjuk; meleg helyen 2 óra alatt duplájára kelesztjük; majd 3 részre osztjuk.



Feltét hozzávalói: 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 5 db közepes csicsóka, 15 dkg kék sajt, só, bors

A hagymákat megtisztítjuk, 4-be vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket finomra vágjuk. A csicsókákat megfőzzük, meghámozzuk és felszeleteljük. 




A sajtot morzsoljuk vagy apróra vágjuk.



A sütőt 250 fokra (min 220 fok) előmelegítjük úgy, hogy a tepsit / sütőlapot is benne hagyjuk, hogy jól felforrósodjon.

Az olívaolajat felforrósítjuk és a vöröshagyma szeleteket lassan megpároljuk. Amikor szép halványbarnák, a tüzet elzárjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sót, frissen őrölt feketeborsot.




A tészta harmadát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk;



erősen lisztezett sütőlapra helyezzük  - így könnyen a sütőben forrósodó tepsire tudjuk majd csúsztatni -, egyenletesen rákenjük a hagyma egyharmadát; a csicsóka harmad részét rátesszük; végül a kéksajt harmadával megszórjuk.



A sütőben helyben járó sütőlapra / tepsire csúsztatjuk a pizzát és addig sütjük, míg a széle enyhén megbarnul, a sajt megolvad.


Ugyanígy járunk el a másik két pizzával is. 

Szeletekre vágva tálaljuk; angyali mosollyal bezsebeljük a dicséretet. Eközben  magunkban köszönetet mormolva éltetjük Hugh-t. Bármelyiket vagy mind a négyet.

2 megjegyzés:

  1. Csicsókás pizza,zseniális ötlet!!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D köszönöm - most ismerkedtünk még csak meg a csicsókával szégyenszemre; kár volt eddig várni!

      Törlés