Az ősz elérkeztének csalhatatlan jele, hogy potyogni kezd a birsalma a fáról.
Nosza, vágjunk bele a feldolgozásába.
Nem "sima" birsalmasajt készül csak, hanem szőlővel kevert is.
A birsalmákat megsúroltam, a magházakat kivágtam, majd citromsavas vízbe merítettem a darabokat, míg a teljes mennyiség elkészült. Ezután következett a mérlegelés - víz nélkül.
A birsalmákat egy kis vízzel együtt megfőztem, majd a botmixerrel pürésítettem.
1 kg tisztított birsalmához 80 dkg cukrot borítottam - főztem, főztem.
A birsalma egy részéhez szőlőlekvárt kevertem, majd többféle variációban rétegeztem hideg vízzel kiöblített tálkákba.
Készült persze csak a hagyományos és csak szőlős birsalmasajt is.
Most a szikkadás fázisában vannak - forgatás - forgatás.
Az íze frenetikus - akinek módjában áll - tegyen egy próbát!
Milyen szépen mutatnak! A színük is fantasztikus!
VálaszTörlésNekem még van a tavalyiból, egészen sötét lett a színe és olyan kemény, hogy alig tudom szeletelni. Az íze finom:-)
Köszönöm! Nekem is van még tavalyi - szépen besötétedve nálam is. Én sütőpapírba tekerve tárolom egy karton dobozban a kamrában = jól eldugva.
Törlésolyan, mint egy fincsi töltött keksz :)
VálaszTörlés:) jó édes
TörlésSajnos nem áll módomban, nem lehet sehol birsalmát venni, nem is értem miért. Nagyon ötletes így csíkosan készítve, az íze is frenetikus lehet:)
VálaszTörlésKöszönöm :) Ellenben Nektek van ott egy gyönyörű tó :)
TörlésHát ez fenomenális lehet! :-)
VálaszTörlés:) még próbálható - akinek nincs saját, a piacon ma láttam 190 Ft / kg birsalma; 400 Ft-tól /kg otelló
TörlésSzóval erre céloztál!!! Fenomenális, hú de szívesen megkóstolnám! Pedig arra tippeltem, hogy az ostyalapos változattal rukkolsz elő, amiről egy tavalyi kommentálód írt. Zseni vagy! :)
VálaszTörlés:) köszönöm - ez a Te szakterületed :)
Törlés:)) Meg is csináltam volna, de képzeld pont nem kaptam ostyalapot, az alma meg már elő volt készítve....:(
TörlésMég van alma - tán jövő héten kapsz ostyát is - kíváncsi vagyok rá nagyon !!!!
Törlés