2013-10-17

Csíkos birsalmasajt

Az ősz elérkeztének csalhatatlan jele, hogy potyogni kezd a birsalma a fáról. 
Nosza, vágjunk bele a feldolgozásába. 
Nem "sima" birsalmasajt készül csak, hanem szőlővel kevert is.


A birsalmákat megsúroltam, a magházakat kivágtam, majd citromsavas vízbe merítettem a darabokat, míg a teljes mennyiség elkészült. Ezután következett a mérlegelés - víz nélkül.


A birsalmákat egy kis vízzel együtt megfőztem, majd a botmixerrel pürésítettem.
1 kg tisztított birsalmához 80 dkg cukrot borítottam - főztem, főztem.

A birsalma egy részéhez szőlőlekvárt kevertem, majd többféle variációban rétegeztem hideg vízzel kiöblített tálkákba.


Készült persze csak a hagyományos és csak szőlős birsalmasajt is.



Most a szikkadás fázisában vannak - forgatás - forgatás.


Az íze frenetikus - akinek módjában áll - tegyen egy próbát!

12 megjegyzés:

  1. Milyen szépen mutatnak! A színük is fantasztikus!
    Nekem még van a tavalyiból, egészen sötét lett a színe és olyan kemény, hogy alig tudom szeletelni. Az íze finom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem is van még tavalyi - szépen besötétedve nálam is. Én sütőpapírba tekerve tárolom egy karton dobozban a kamrában = jól eldugva.

      Törlés
  2. olyan, mint egy fincsi töltött keksz :)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos nem áll módomban, nem lehet sehol birsalmát venni, nem is értem miért. Nagyon ötletes így csíkosan készítve, az íze is frenetikus lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Ellenben Nektek van ott egy gyönyörű tó :)

      Törlés
  4. Hát ez fenomenális lehet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) még próbálható - akinek nincs saját, a piacon ma láttam 190 Ft / kg birsalma; 400 Ft-tól /kg otelló

      Törlés
  5. Szóval erre céloztál!!! Fenomenális, hú de szívesen megkóstolnám! Pedig arra tippeltem, hogy az ostyalapos változattal rukkolsz elő, amiről egy tavalyi kommentálód írt. Zseni vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszönöm - ez a Te szakterületed :)

      Törlés
    2. :)) Meg is csináltam volna, de képzeld pont nem kaptam ostyalapot, az alma meg már elő volt készítve....:(

      Törlés
    3. Még van alma - tán jövő héten kapsz ostyát is - kíváncsi vagyok rá nagyon !!!!

      Törlés