Anyai Nagymamám híresen finom krémeseket készített a hagyományos fajtából. Én most netes kutatás alapján mézes tésztával és franciakrémes mázzal készítettem.
Tészta hozzávalói: 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tojássárga, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt, 1 evőkanál méz.
A vajat, cukrot, mézet összeolvasztottam, majd hozzáadtam a tojást és sárgáját, lisztet és szódabikarbónát és összegyúrtam, bő negyed órát pihentettem.
A tésztát kettévágtam és a lapokat akkorára nyújtottam, mint a tepsi; majd a hátán sütőpapíron 160 fokon megsütöttem.
Krém hozzávalói: 1,4 l tej, 6 tojás, 35 dkg cukor, 2 vaníliás cukor (nálam házi), 21 dkg liszt, 1 evőkanál zselatin (nálam negyed zacskó vaníliás pudingpor).
A tojások sárgáját 1 dl tejjel, a liszttel, a cukor felével simára keverjük.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a tojásos masszát, sűrűre főzzük.
A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük; a tejes masszához adjuk és 2 percig főzzük; majd az egyik mézes lapra kenjük, melyet a tepsibe helyeztünk.
Máz hozzávalói: 1/2 kávéskanál instant kávé, 20 dkg cukor, 7 dkg vaj, 4-5 evőkanál tej - nálam 5 evőkanál főzött kávé, 20 dkg cukor, 7 dkg vaj
A főzött kávét, cukrot addig melegítettem, míg a cukor felolvadt; hozzáadtam a vajat és géppel addig kevertem, míg a máz tejföl sűrűségű nem lett.
Rákentem a másik lapra.
Amint kissé megszáradt a máz, felvágtam a lapot; és a krémre helyeztem.
Egy éjszakát a hűtőben töltött - így értek össze az ízek. Csodálatosan könnyen lehetett szeletelni.
Remélem a Nagymamám is büszkén kóstolná "gyöngyunokája" krémesét!
Nagyon tetszik ez a modern mézes krémes vagy inkább modern francia krémes?...:)
VálaszTörlésköszönöm :) szerintem hallgat mindkét nevére :)
Törlés