2013-03-13

Oroszlánfejek

Régesrég, amikor még az állami szektorban külkereskedtem, rendszeresen az ebédlőben árusító könyvesnél vásároltam a szakácskönyveket. 
Ott akadt meg a szemem a "400 kínai recept" szakácskönyvön is, melyből anno sokszor főztem. 
Akkor még külföldről hoztam a szójaszószt, a gyömbért, az üvegtésztát, de a hús azért hazai volt.
A mostani receptet rendszeresen készítettem bulikra, mert gyorsan elkészült és igazából állva - kés nélkül - is el lehetett fogyasztani.

Hozzávalók: 1/2 kg darált sertéshús, 1 kisebb fej kelkáposzta, 1 újhagyma (nálam egy kis fej vöröshagyma), 1/2 gyömbérgumó (jó a porított is), 1 evőkanál konyak (mehet kettő is), 1 evőkanál kukoricaliszt, 1/2 evőkanál só (valóban ennyi, mert a szójaszósz is sós), 3 dkg zsír, 1 evőkanál szójamártás (nem zavar benne a 2 evőkanál sem), 1/2 evőkanál cukor, 1,25 dl szárnyashúsleves.


Vágjuk össze a hagymát, gyömbért, kelkáposztát (laskára).
Keverjük össze a darált húst, hagymát, gyömbért, konyakot, lisztet, só felét.
Gyúrjuk össze és formázzunk diónyi golyókat.

A zsír felét olvasszuk fel és süssük át rajta a húsgolyókat szép pirosra. Majd szórjuk meg a cukorral és öntözzük meg a szójamártással és keverjük össze.



Egy másik edényben olvasszuk fel a zsír másik felét, adjuk hozzá a laskára vágott kelkáposztát, a só másik felét és a húslevest.
Keverjük össze és tegyük a tetejére a húsgolyókat, a szójamártásos levet is öntsük rá.


Lassú tűzön 30 percig pároljuk.


Párolt rizzsel - vagy akár anélkül - kínáljuk.

A sült húsgombócok az oroszlánfejek, a kelkáposzta a sörény.


6 megjegyzés:

  1. Kelbimbóval vajon más ízvilág alakulna? (könnyebb beszereznem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. komolyan? hol vagy? - szerintem az ízvilága nem módosul, legfeljebb rövidebb lesz a sörénye :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik és én imádom a kelkáposztát! Ezzel viszont egyedül vagyok kis családomban, de hátha így ők is megennék...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Esetleg próbáld meg kelbimbóval - rövid sörénnyel

      Törlés
  3. Ez a könyv nekem is meg van/ vagyis talán ez /. nekem a kukoricás tojásos leves volt a kedvencem, még manapság is főzöm. A blogot sosem élte meg, gyorsan elfogyott. Ez az oroszlán jól hangzik, megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát (tudom "hát"-tal nem kezdünk mondatot), akkoriban másfajta szakácskönyvek dívtak - kép nélkül, csak szöveg - inspirációhoz el kellett olvasni és képzelni. A kukoricás levest megnézem - köszi

      Törlés